In 1865 patenteerde Ives McGaffey uit Chicago een lichte verbetering van het oorspronkelijke ontwerp. Zijn uitvinding was met de hand bediend en was onhandig in het gebruik omdat de slinger moest worden gedraaid en de machine tegelijkertijd over het tapijt moest worden geduwd.

In 1901 vond de Engelsman H. Cecil Booth een grote machine uit, een stofzuiger genaamd. Het werd aangedreven door een door benzine aangedreven verbrandingsmotor en om van de ene plaats naar de andere te worden vervoerd, moest het monster op een koets en later op een auto worden gemonteerd. Booth vond een ontvankelijke klant onder de Britse aristocratie, die anderen inspireerde om zijn ontwerpen te verbeteren.

Deze vroege stofzuigers konden de gemiddelde consument niet aanspreken vanwege hun omvangrijke ontwerp, luide werking en geur van het uitlaatsysteem. Maar in de loop der jaren hebben mensen van over de hele wereld met verschillende stofzuigconcepten gerommeld, en geleidelijk verbeterd.

Maar daarna een doorbraak! In de jaren twintig creëerde James Murray Spangler, een schoonmaker uit Ohio, een apparaat om tapijt te vegen met behulp van een zeepbakje, een bezemsteel, een kussensloop en een elektrische motor. Daarna begon hij zijn machines te verkopen aan lokale huisvrouwen. Een van de huisvrouwen was een vrouw genaamd Susan Hoover. Haar man William investeerde in massaproductie van de Spangler-machine en kocht uiteindelijk de ontwerprechten. Hij noemde zijn bedrijf Hoover’s Electric Suction Sweeper Company.

De eerste plastic stofzuigers werden geproduceerd in de jaren 1930 en de voorloper van het moderne centrale stofzuigsysteem werd in 1952 gecreëerd door de Hoover Company, wiens naam nu synoniem is met ‘stofzuigen’.

In de jaren zestig waren stofzuigers lichter en gebruiksvriendelijker geworden. The Oreck Company produceerde een uniek draagbaar model voor de horeca en begon dit, in reactie op de vraag van hotelstewards, aan het publiek op de markt te brengen.

Alle ontwerpen sinds de eerste Hoover gebruiken zakken om stof en vuil op te vangen dat uit het tapijt wordt gezogen. Maar in de jaren zeventig had James Dyson een andere manier van werken voor ogen. Hij denkt dat stofzuigers er baat bij zouden hebben om deze tassen volledig te dumpen. Na 5.127 prototypes introduceerde Dyson in 1993 zijn tweelingcycloon. Zakloze technologie is enorm populair bij het grote publiek. Snel vooruit naar vandaag, en de meeste verkochte stofzuigers zijn zakloos.

Maar stofzuigers zonder zak zijn niet de laatste innovatie die de schoonmaakmarkt voor thuis ontwricht. In 1996 maakte Electrolux uit Zweden de eerste robotstofzuiger. Het bruikbare gadget trok de aandacht van consumenten, maar werd uiteindelijk stopgezet vanwege de ineffectiviteit van de vroege sensoren, waardoor het in botsing kwam met andere items.

In 2002 werd de eerste Roomba geproduceerd door iRobot. Deze robotstofzuiger kan van richting veranderen om botsingen met huismeubilair te voorkomen. De sensoren detecteren vuil op de vloer en voorkomen dat het van de trap valt. Alleen de tijd zal leren of robotstofzuigers op een dag handmatig bediende stofzuigers zullen vervangen, maar één ding is zeker: stofzuigers zijn nog steeds in ontwikkeling!

Copyright © 2023 De Beste Steelstofzuiger. Alle rechten voorbehouden.